The Millbank Project is a multi-stage transformation of Tate Britain. It embodies Tate’s commitment to providing a cultural experience appropriate to a world class museum.

  • The Millbank Project: Rotunda Floor

    Artist’s impression of the Rotunda floor

    © Caruso St John Architects

Tate has embarked upon a multi-stage transformation of Tate Britain, to be delivered in a series of phases over the next twenty years. This follows the acclaimed Tate Centenary Development in the 1990s, which created the Manton Entrance and Linbury exhibition galleries, and upgraded the galleries in the north-west quadrant in readiness for the new millennium.

The initial phase of development, spanning 2011 to 2013 and budgeted at £45 million, has transformed the oldest part of the Grade II building – the Millbank Entrance, Rotunda, and galleries in the south-east quadrant – and created new spaces for display, education and social activities.

The Millbank Project embodies Tate’s commitment to providing a cultural experience appropriate to a world-class museum.

Tate Britain revamp brings pizazz and mischief to a Victorian classic
 The Guardian 

A new twist on an old favourite as the transformed Tate Britain reopens 
 The Independent

Key objectives

  • To improve the architectural quality and coherence of the building
  • To improve the quality of the galleries, allowing us to show more varied works of art in secure environmental conditions and in better light
  • To showcase the archive and place it at the heart of the building’s foundations
  • To integrate learning within the body of the gallery
  • To improve the quality of our visitor facilities, notably the café
  • To create a special space for members
  • To regain the prestigious spaces around the Rotunda

The first phase of the project began in 2010. Construction commenced in March 2011 and the new and refurbished spaces behind the Millbank façade we reopened in November 2013.

The subsequent phases of the Tate Britain project will be implemented after 2014 and will aim to restore the galleries in the south-west quadrant; create a new suite of galleries, visitor and work space on the site of Tate Britain’s current car park, situated behind the main gallery building; and transform Tate Britain’s landscape facing the River Thames, in order to maximise the benefits and potential of its gardens.

Venues: 

Project Information

Project type: 
Lead department(s): 
Project leader: 
Penelope Curtis (Director, Tate Britain)
Sarah Younger (Client Project Manager)
Alan Froud (Head of Building Projects)
Project team: 
Caruso St John (Architects)
Deloitte (Project Manager)
Lend Lease (Construction Manager)
Turner & Townsend (Cost Consultants)
Alan Baxter & Associates (Structural Engineer)
Max Fordham (Services Consultant)