Tate St Ives new gallery architects' visualisation
Interior of the proposed new gallery space October 2012
Design by Jamie Fobert Architects Limited

The Tate St Ives Phase 2 extension will be built on a small site, behind the new Meadow Flats sheltered housing development. The building sits below the Lower Barnoon Car Park, connecting to the level of the exhibition galleries (level 3) in the existing building.

New gallery space

The new galleries will be sunk into the hillside with the roof creating a public terraced space. It will create the capacity for three separate zones for exhibitions and displays.

Zone A

Comprises of the existing Gallery 1, Upper Gallery 2 and Lower Gallery 2. A new St Ives Modernists Resource Room has been created adjacent to Lower Gallery 2.

Zone B

Includes the existing Galleries 3, 4 and 5, together with a newly-extended Apse Gallery. In this zone we will present more works from the Tate collection.

Zone C

Will comprise new, purpose-built galleries, complementing the existing spaces and providing high-quality, top-lit, flexible spaces with excellent environmental conditions and access.

Collection Care Suite

Will provide art handling facilities and will be housed in a Pavilion, part of the extension.