Tate St Ives Phase Two North elevation; architects' visualisation
Tate St Ives Phase Two, north elevation

On the very edge of the ocean, overlooking Porthmeor Beach, Tate St Ives was built on the site of a former gasworks on the northern edge of the ‘downalong’ district of St Ives, the heart of the town’s traditional fishing community. Of the four Tate galleries in the UK, Tate St Ives is unique in that its purpose is directly linked to and informed by its location.

The existing building of Tate St Ives was designed by Eldred Evans and David Shalev. Since it opened to the public in 1993, the architecture has enjoyed both critical and popular acclaim, and the gallery has become an iconic building in Cornwall with a large number of our visitors citing the building as a key part of their enjoyment in any visit.

With the twenty-first anniversary of the building, its importance as a part of the nation’s cultural heritage is well established. Evans & Shalev were appointed in June 2012 to design the changes to the existing building proposed in the Tate St Ives Phase 2 project, including the improved visitor facilities and learning facilities centred upon a new Learning Suite in the heart of the building.

What work will happen in the future?

With the new resource room and reception area already complete, the existing Tate St Ives is continuing to be improved.

There will be structural changes to the existing building to enclose the courtyard to create a new studio space and accommodate the building of a new terrace room above the courtyard.  This permanent space will enable Tate St Ives to offer activities in a relaxed, hands-on, informal way. Supported by the Clore Duffield Foundation, a new Terrace Studio will be created above the Courtyard Studio, accommodating groups for practical learning activities, lectures, talks and films. In addition, the Terrace Studio will provide a family catering offer during the peak seasons.