Joseph Mallord William Turner

Interior at Genzano

1819

View this artwork by appointment, at Tate Britain's Prints and Drawings Rooms

Medium
Graphite on paper
Dimensions
Support: 111 x 188 mm
Collection
Tate
Acquisition
Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856
Reference
D40618

Catalogue entry

Inscribed by the artist in pencil ‘No.2’ top right and ‘Gensarno’, ‘[?Grid...] Corridor L [...] | [?hopin]’ top right and ‘[?Black | C... Limp]’ underneath. Also ‘[?New B...]’ underneath sketch
Turner has used the inside back cover of the sketchbook to draw a sketch of an interior which he has labelled ‘Gensarno’, i.e. the town of Genzano near Lake Nemi. The rough nature of the drawing makes the subject difficult to identify but it appears to show a room seen through arches, with people sitting around a table. Turner made several detailed and intimate sketches in the town which suggests he might have broken his journey here to eat and rest. See also folios 35, 88 verso, 89 and 89 verso (D15360, D15464, D15465, D15466; Turner Bequest CLXXXII 87a, 88, 88a).
Verso
Back cover

Nicola Moorby
May 2008

Read full Catalogue entry