The home of British art opens its doors to a transformed building on 19 November following a two-year renovation. Director of Tate Britain, Penelope Curtis, invites you to meet the new gallery

Tate Britain reopens its front doors on 19 November. We called this phase of our building plans the Millbank Project for a reason. We wanted to underscore the fact that the original and principal entrance to the galleries is on Millbank, fronting the river, and that entering here is the best way to understand how the gallery works.

Visitors will walk up the refurbished steps to see the most important feature of the architect Caruso St John’s plan: the spiral staircase which plunges through the old Rotunda floor and down to the lower level. It is not only a striking addition in itself, but also helps people to see that there is a lower level, and to take them down to new facilities which include the café and archive galleries.

Members will enjoy the use of another new spiral staircase taking them up to the new Members Room. When the gallery opened in 1897 this space was devoted to works on paper: it is now one of the most dynamic spaces in the building, with its view up through the cupola to the sky, and down through the opened-up floor of the Rotunda.

With the addition of works of art, past and present, and furniture modelled on pieces from the early 20th century, we believe this space embodies the fusion of old and new at the heart of the Millbank Project.

You are invited to the Tate Britain House Warming Party on Saturday 23 November 2013, 15.00–22.00, for an evening of free music, performance, film, talks and special artist commissions to celebrate the gallery’s reopening. Admisison free, no ticket required