Platform at St Erth Station St Ives Hepworth
Platform at St Erth train station

I recently visited two locations, both of which are significant in understanding Barbara Hepworth’s approach as one of Britain’s most important Modernist artists, and both of which will feature in Tate Britain’s forthcoming exhibition Barbara Hepworth: Sculpture for a Modern World.

My first trip was to St. Ives in Cornwall, the remote fishing town that was Hepworth’s home from 1939 to 1975. The area has a history as an artist’s colony stretching back to the nineteenth century, facilitated by the 1877 extension to the Great Western Railway. The duration of the commute from London with a change at St. Erth hasn’t much changed (six hours), though the journey is incredibly beautiful!

As the train turns, the Bay of St. Ives is suddenly revealed, and the Mediterranean light and warmth (St. Ives is one of the sunniest places in the British Isles) is immediately evident when you alight on the platform next to the beach. From there you can spot Godrevy Lighthouse, inspiration for the 1927 novel To the Lighthouse by Virginia Woolf, who visited St. Ives as a child with her family, and a feature of Dudley Shaw Ashton’s 1953 film about Barbara Hepworth Figures in a Landscape.

Production still Barbara Hepworth film Figure in a Landscape Dudley Shaw Ashton
Production still from Figures in a Landscape 1953, directed by Dudley Shaw Ashton, featuring Barbara Hepworth's Conoid, Sphere and Hollow 1937

In summer 1939 as the threat of war in Europe was growing, Hepworth left her home in Hampstead, North London and drove with her husband Ben Nicholson and their children to St Ives at the invitation of their friend, the critic Adrian Stokes and his wife, the Scottish-born artist Margaret Mellis. Though their stay was intended to be temporary, the realities of wartime made a return to the capital difficult. Moreover, Hepworth found in St Ives much to be inspired by. During the 1940s Hepworth’s established aesthetic, of related abstract geometric forms, began to soften. She embraced forms that appeared more organic, inspired by the landscape of the Cornish coast, such as Pendour (1947) which, with its hollowed out concavities is reminiscent of the cove of the same name. The environment of St Ives suited Hepworth, as a sculptor, with the warm climate making working outside much easier. In 1949 Hepworth acquired Trewyn Studio (now the Barbara Hepworth Museum and Garden) – providing her with both home and workplace and allowing her more space to produce more ambitious works, as well as a space for display amongst the tropical plants and palms in her garden.

Sculpture in Barbara Hepworth's Trewyn studio in St Ives
Barbara Hepworth's Trewyn studio
Barbara Hepworth sculpture garden at Trewyn studio St Ives
Barbara Hepworth's sculpture garden at Trewyn studio

 

Cornwall is a place of myth and legend (the mermaid of Zennor anyone?) and the standing stones of the Mên-an-Tol and the Nine Maidens near Penzance provided Hepworth with ancient examples of how sculpture had functioned for humankind in a ritual or civic setting, and also of the simple universal shapes and masses that were to prove an influence for her own work and that of other modernists such as the architect Walter Gropius, founder of the Bauhaus. (His photographs of Stonehenge appeared in the famous 1937 publication, Circle: International Survey of Constructivist Art.)

Men-an-Tol Crick Stone Penzance Cornwall
Mên-al-Tol, Penzance
Nine Maidens stone circle Boskednan Penzance Cornwall
Nine Maidens stone circle, Boskednan

It was the link between Hepworth and her contemporaries in Europe – especially in relation to architecture – that I explored during my second trip, when I visited the Rietveld Pavilion in the Netherlands. A fellow-modernist, the Dutch designer and architect Gerrit Rietveld (1888-1964) is celebrated in Europe, (there is even a Rietveld app!) where he is best known for his contribution to the De Stijl movement. His Rietveld Schröder House built in 1924 in Utrecht, is a monument to his aesthetic and ingenuity. 

Rietveld Schröder House at Kroller-Muller Museum Otterlo
Rietveld Schröder House, Kröller-Müller Museum

In 1955, Rietveld designed an open-air pavilion for the display of sculpture in Sonsbeek Park in the Netherlands and, in 1965 as a memorial following his death, it was decided to rebuild this temporary structure in the grounds of the Kröller-Müller Museum. Barbara Hepworth was the artist who was chosen for the inaugural exhibition in the pavilion and, with the director of the museum Rudi Oxenaar, a location for each of her sculptures around the pavilion was carefully chosen. At the opening party Hepworth claimed, ‘never again will I see my work in such perfect and wonderful conditions and surroundings’

Rietveld Pavilion at the Kroller-Muller Museum
The Rietveld Pavilion at the Kröller-Müller Museum today

Rietveld used simple, functional ‘off-the-shelf’ builders’ materials to create a structure that merged indoors and outdoors. His pavilion consists of a sequence of spaces and backdrops against which sculpture could be displayed in counterpoint and compliment and, excitingly, a section of his design will be recreated in the final room of the exhibition here at Tate Britain.

The comparison between Hepworth and Rietveld is interesting as his approach to architecture is comparable to Hepworth’s approach to sculpture, both materially and theoretically. Both were also well-known public figures in their later years and, for both, the utopian vision for modern art and architecture first stated in the 1930s became newly relevant in the 1950s and 1960s when Europe and European society was rebuilt in the aftermath of war.

Barbara Hepworth Single Form in the Rietveld Pavilion Kroller-Muller Museum
Barbara Hepworth's Single Form (Eikon) in the Rietveld Pavilion at the Kröller-Müller Museum

Hepworth’s sculpture Single Form exemplifies this approach. The 1963 bronze version, subtitled Eikon was displayed at the Rietveld Pavilion and can still be found there today. It relates to earlier works with the same title from 1937. The vertical form of the work evokes the ancient standing stones in the Cornish landscape but now, harmoniously positioned in relation to architecture, speaks of Hepworth’s unique vision for humanity in a modern world.