The four pieces in this room were originally shown together in a single room within one exhibition of twelve similar works installed by Judd at the Staatliche Kunsthalle Baden-Baden, in Germany in 1989.

These floor-based works demonstrate Judd’s continuing obsession with light and space. Each one is an open box made using anodised aluminium, a treatment that renders a silvery sheen on the surface of the metal. As a result, the interior of the boxes gently shimmers, and reflects colour from the Plexiglas sheets within.

The boxes also incorporate a number of dividers, creating a dynamic sense of space within each work that combines with the ethereal quality of the aluminium to striking effect. In each case, the dividers are arranged in a different combination, sometimes with separate dividers in the upper and lower half of the box. Judd regarded these as distinct works rather than part of a series, with each one showing some of the varied possibilities that can be achieved using the same elements and materials. Indeed, they can be seen as developing ideas from one of Judd’s most ambitious works, which comprised one hundred milled-aluminium boxes that were constructed and installed at his Chinati Foundation in Marfa, Texas in the early 1980s.