Wang Wei Temporary Space 2004–7 one

Wang Wei
Temporary Space 2004–7
Installation at St Ives
Lightbox installation and video
© Wang Wei

Wang Wei Temporary Space 2004–7 two

Wang Wei
Temporary Space 2004–7
Installation at St Ives
Lightbox installation and video
© Wang Wei

Wang Wei is one of a younger generation of artists whose work combines political comment and formal concerns. His large scale installations and architectural interventions form a progressive investigation into space, as both a physical and a psychological experience, and raise profound questions about the nature of freedom.

Temporary Space was first made in 2003 and consisted of the construction and deconstruction within a gallery of a brick room of 100 square metres, and four metres in height, from 20,000 reclaimed bricks, by a team of migrant labourers over a three week period. The workers employed were those who had come to Beijing during its rapid expansion around 2000, who collected bricks from derelict or demolished buildings, and took them away to clean and sell on. However, with the rapid changes in construction techniques and materials used, the demand for bricks has greatly reduced at the same time as the bricks themselves are becoming scarce as the majority of the older buildings have now been demolished.