Joseph Mallord William Turner

An Interior (Perhaps the Ante Room) at Abbotsford


View this artwork by appointment, at Tate Britain's Prints and Drawings Rooms

Joseph Mallord William Turner 1775–1851
Graphite on paper
Support: 113 x 185 mm
Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856
Turner Bequest CCLXVII 67

Catalogue entry

With the sketchbook inverted is a sketch of an interior in Sir Walter Scott’s home, Abbotsford. The lack of detail in the drawing makes it difficult to identify, but the archway at the end of the room suggests that it may be the view from the ante room to the armoury. There is a bust or helmet at the left of the room, an object on a plinth at the right, and through the archway a square with a row of vertical dashes may represent a door with a display of swords and daggers (or dirks) above it.
There is a sketch of the armoury on folios 65 verso–66 (D26043–D26044; CCLXVII 67a–68). For references to further sketches of Abbotsford, see folio 62 verso (D26037; CCLXVII 64a).

Thomas Ardill
September 2009

Read full Catalogue entry

You might like