Joseph Mallord William Turner

Lancaster Castle, Church and Town, from the North

1816

View this artwork by appointment, at Tate Britain's Prints and Drawings Rooms

Artist
Joseph Mallord William Turner 1775–1851
Medium
Graphite on paper
Dimensions
Support: 173 x 260 mm
Collection
Tate
Acquisition
Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856
Reference
D11586
Turner Bequest CXLVIII 36 a

Catalogue entry

This is the right part of a double-page spread continued from folio 8 verso (D11590; Turner Bequest CXLVIII 38a, now bound opposite), recording the view from the north bank of the River Lune, looking upstream with St George’s Quay on the opposite bank with the castle and church above right. In the middle distance, just left of centre, is St John’s Church built in 1754 with its tower added in 1784. The large pedimented building on the distant hillside to the left of centre is the Lancaster Asylum, as identified by Stephen Sartin of Lancaster Museum in correspondence with the present writer in 2009. This was designed by Thomas Standen; building work started in 1811 and was just being completed in 1816.1 Turner was sufficiently interested in the building to make a detail above, presumably with the aid of a telescope, and it seems likely that he knew what it was. He would have been particularly interested in mental care provision, given that his mother had been confined to an asylum in the early years of the century. The present composition was first explored in a smaller sketch taken from a viewpoint slightly further left in the Yorkshire 2 sketchbook (Tate D11154; Turner Bequest CXLV 75a), in which Turner also sketched a detail of the distant house. The present writer has dated Turner’s sketches of Lancaster to Thursday 8 August 1816.
Finberg found this side of the page ‘stuck down’ and thus did not realise that it formed a double-page spread with his folio 38a (D11590). This had been observed and the book rebound accordingly prior to the present author’s 1984 book.

David Hill
May 2009

1
The complex was recently (2009) converted to flats.

Read full Catalogue entry

Explore