Joseph Mallord William Turner

House on the ?Tees

1831

In Tate Britain

Prints and Drawings Room

View by appointment
Artist
Joseph Mallord William Turner 1775–1851
Medium
Graphite on paper
Dimensions
Support: 114 × 187 mm
Collection
Tate
Acquisition
Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856
Reference
D25829
Turner Bequest CCLXVI 35

Catalogue entry

The set of steps shown in the middle of the sketch brought Turner down a steep wooded bank to this small house built onto the slope. The location is likely to be on the Tees between Egglestone Abbey and the junction with the River Greta, as the sketch appears in the sketchbook between drawings of these two places. The house is on two levels, with the upper level projecting forward on two pillars. Interestingly the building resembles Turner’s studies of his own rural retreat, Sandycombe Lodge. A page of studies of the house in the ‘Windmill and Lock’ sketchbook shows various projections of the house which reveal a similarly projecting section (Tate D08057, D08065; Turner Bequest CXIV 73a, 77a), although it is an open balcony unlike in the present sketch. Turner had by 1831 moved out of Sandycombe Lodge, but he may have been attracted to this house on the Tees because of its resemblance to it.

Thomas Ardill
September 2009

Read full Catalogue entry

Explore

You might like