Joseph Mallord William Turner

A House in a Wooded Valley, Perhaps in Sussex

c.1810

In Tate Britain

Prints and Drawings Room

View by appointment
Artist
Joseph Mallord William Turner 1775–1851
Medium
Graphite on paper
Dimensions
Support: 126 x 202 mm
Collection
Tate
Acquisition
Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856
Reference
D08968
Turner Bequest CXXVII 4

Catalogue entry

There is little to suggest the specific location of this small house or cottage, which Finberg reasonably suggested as being beside a river (there is a small upright feature towards the bottom centre with perhaps the slight indication of a reflection). In the proposed original sequence set out in the Introduction to the sketchbook, this leaf falls adjacent to a view of Eridge Castle in East Sussex (D08996; CXXVII 22a), so the site depicted may perhaps have been nearby.
Technical notes:
This page is a face of one of the loose bifolio sheets which form the majority of the so-called Sandycombe and Yorkshire sketchbook, along with a few single leaves. The sheets were not bound, but folded inside each other in a sequence which is not entirely recoverable (see the sketchbook’s Introduction for a suggested order). When unfolded, this page is continuous with D08998 (CXXVII 23a); the measurements given above are for the present work alone.
Verso:
Blank

Matthew Imms
January 2012

Read full Catalogue entry

Explore

You might like

In the shop