Joseph Mallord William Turner

Gibside: The House and Column of British Liberty from the Derwent Valley

1817

In Tate Britain

Prints and Drawings Room

View by appointment
Artist
Joseph Mallord William Turner 1775–1851
Medium
Graphite on paper
Dimensions
Support: 232 × 328 mm
Collection
Tate
Acquisition
Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856
Reference
D12271
Turner Bequest CLVI 7 a

Catalogue entry

The north front of Gibside is represented as a blank rectangle on the skyline at the centre of this slight sketch. Turner’s viewpoint is beside the River Derwent, north-east of the house and north of the column, at a point that can be placed at about the centre of the detailed two-page view from further north-east on folios 9 verso–10 recto (D12267, D12268; Turner Bequest CLVI 5a–6).
Further studies of Gibside and the surrounding landscape are on folios 6 verso to 8 recto, 9 recto and 10 verso to 11 verso (D40723, D12265, D40724, D12270, D12266, D12269, D12272, D12273; CLVI 3 verso–4, [4 verso]–7, 5, 6a, 8, 8a). See the introduction to the tour and the entry for folio 6 verso (D40723) for more on the history of the house and estate.

Matthew Imms
February 2010

Read full Catalogue entry

Explore

You might like