Joseph Mallord William Turner

The Fowey Estuary; Fowey Blockhouse

1811

Not on display
Artist
Joseph Mallord William Turner 1775–1851
Medium
Graphite on paper
Dimensions
Support: 75 x 117 mm
Collection
Tate
Acquisition
Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856
Reference
D08420
Turner Bequest CXXIII 31 a

Catalogue entry

When turned with the gutter below the drawings, the lower sketch is to the north-east up the Fowey Estuary, with Polruan on the right. The upper view, inverted in relation to it, is one in a series of the blockhouses at Fowey and Polruan, on opposite sides of the estuary; it is detailed enough for the structure to be differentiated from the north front of the Polruan blockhouse, which survives largely intact, and presumably shows instead the south front of its equivalent on the Fowey shoreline, of which little remains.
The two drawings were probably made from about the same viewpoint, north of Readymoney Cove. The main view of the blockhouse on folio 37 verso (D08432) is similar. For other views in and around Fowey see under folio 5 verso (D08371).

Matthew Imms
June 2011

Read full Catalogue entry

You might like