Joseph Mallord William Turner

A Design for the Central Part of the Garden Front of Sandycombe Lodge, Twickenham; Penryn

1811

Not on display

Artist
Joseph Mallord William Turner 1775–1851
Medium
Graphite and pen and ink on paper
Dimensions
Support: 117 × 75 mm
Collection
Tate
Acquisition
Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856
Reference
D08802
Turner Bequest CXXIII 248

Catalogue entry

The outlines of the architectural elevation, inverted in relation to the foliation of the sketchbook and the townscape with which it shares the page, are in ink, with details added in pencil, and relates to the view of a house in a landscape on the opposite page (folio 250 verso; D08801; CXXIII 247a). As described there, the subject is Turner’s self-designed house Sandycombe Lodge, Twickenham, which was completed a year or two after his West Country tour. The sketch here shows the main part of the east-facing garden front much as it was built.
The townscape is inscribed by ‘Penryn’ by Turner, indicating the Cornish port north-west of Falmouth, although subsequent developments make the viewpoint difficult to establish. There is another view on folio 112 recto (D08575; CXXIII 109).

Matthew Imms
June 2011

Read full Catalogue entry

You might like

In the shop