Joseph Mallord William Turner

East Cowes Castle from the North, across the Terrace

1827

In Tate Britain

Prints and Drawings Room

View by appointment
Artist
Joseph Mallord William Turner 1775–1851
Medium
Chalk and pen and ink on paper
Dimensions
Support: 139 × 191 mm
Collection
Tate
Acquisition
Accepted by the nation as part of the Turner Bequest 1856
Reference
D20842
Turner Bequest CCXXVII a 39

Catalogue entry

The north-west front of East Cowes Castle is shown here from the terrace, the first clear view visitors would have had on approaching the house along its wooded driveway from the north (see Tate D20810, D20811 and D20845; Turner Bequest CCXXVII a 7, 8, 42). On the ground floor to the left was the dining room, with the bay-windowed drawing room and the lower range of the conservatory towards the right. Compare the corresponding view of this front from the west (D20806; CCXXVII a 3).
This is among dozens of blue paper studies made in and around East Cowes Castle, presumably during the same visit. For more on the various aspects of the house (demolished in about 1950), and its lost grounds as depicted by Turner, see the Introduction to this subsection.
Verso:
Blank

Matthew Imms
November 2015

Read full Catalogue entry

You might like